LINKS OG ANDET TIL TEKSTERNE

Jeg kan her fra Værkstedet tilbyde mange stykker som allerede befinder sig på Værklisten. Nogle er opført, andre endnu ikke. Den første er TAXA NR. 13, en lille enakter der har sit afsæt i de fem enaktere, som er udgivet af DRAMA under fællestitlen DET STORE SPRING.

Desuden en trilogi, nemlig tre monolognoveller, eller hvad man nu vil kalde dem. Den første, MATHIAS, findes allerede i flere versioner. Den har både været trykt som novelle og været udsendt som tv-spil (se under Værkoversigten. Anette Pilmark var instruktør af tv-teatrets udgave). MATHIAS er et julespil. Nummer to i rækken bliver så MARTHA som er et påskespil, og den tredje og sidste - og mest drastiske - er MALTHE der udspiller sig i pinsen.

Det har hele tiden været min mening at lave denne historie som en trilogi. Først her blev det muligt. Jeg kalder trilogien MANDEN SOM VAR JESUS (en titel der er hugget fra den gamle engelske rockgruppe THE STRAWBS). MATHIAS lægges ud med et par rettelser i forhold til den tidligere trykte tekst - intet står vel uantastet af tiden.

ÆBLEFORLIGET er et ikke-spillet, ikke tidligere publiceret stykke. Det er et bestilt stykke, men bestillerne syntes ikke det var interessant. Det vil jeg ikke blande mig i. Men her er det under alle omstændigheder - så man selv kan bedømme. Stykket er skrevet under indtryk af krigen i Bosnien. Den er slut nu, kunne man sige, og den næste også, men det virker alligevel ikke som om den er helt færdig med at lave aflæggere. For mig at se er det måske i nogen grad stykkets form der er det interessante her - dets indhold kan tilpasses de skiftende, uheldige, tider. Samme konflikt har givet stof til DEN FØRSTE STEN, en lille monolog som jeg har trukket ud af DE DØDE FRA DONAU og gjort selvstændig.

Herefter følger tre stykker som man også med god grund kunne kalde en trilogi, selv om de ikke var tænkt sådan dengang de blev skrevet. Det er tre radiospil, alle udformet som monologer. Den første er LIDEN KIRSTEN, en radioversion af novellen i FORTÆLLINGER FRA ASKEN (novellen lægges også ud i den fulde version, se nedenfor). Instruktøren Ole Krøll har æren af den forkortede udgave. Det er min mest solgte historie overhovedet, se Værkoversigten. Nogle år efter fulgte endnu en monolog for et dødt menneske, SPURVEN. Til gengæld er den tredje af disse mine tre monologkvinder, VICTORIA, spillevende. Men hun er kun 10 dage gammel. Alle tre spil havde premiere på DR, i Ole Krølls instruktion.

Bortset fra det blir vi ved radiospillene lidt endnu. Det næste blir HEYSEL-FUGAEN. Det blev udsendt af Danmarks Radio den 8. maj 1995 i Carsten Grønnings instruktion. Mere om stykket foran selve teksten. Jeg bevæger mig herefter endnu en tand bagud med radiospillene - snart blir det ligefrem historiske sager. Her følger under alle omstændigheder: MENS GRÆSSET GROR og CANDIDE ELLER PESSIMISMEN - begge for mange år siden udsendt i Radioteatret. Hvilket også gør sig gældende for MESTER POLLS PROVISORISKE PARADIS og LILLE FABEL FOR RADIO.

Fra slutningen af november 98 har man på Forlaget DRAMA kunnet få
Peter Brook: TIDENS TRÅDE
Det er en erindringsbog fra den store teatermand. Den er oversat af mig efter "Threads of Time".
(Se omtale i Information 5/1-99, Weekendavisen 14/1-99 og Politikens kronik 3/2-99)

Samtidig får jeg lyst til at lægge et par lettere ting ud, nemlig nogle artikler: STENEN I PADRÓN og LIVETS HJUL. Af disse har den første også en del med middelalderen at gøre, den anden er blot et lille tidsbillede fra nogle gode dage midt inde i Jylland. Dertil kommer TRAPPEN I AMALFI som for mig har tematisk sammenhæng med Padrónhistorien. Og så er der tre mindre artikler fra den udrindende vinter, som har været trykt i anden sammenhæng - artiklerne altså. Den ene er om min HJEMMESIDE, den anden om at spille DANSK DRAMATIK, den tredje om TEATER FOR ÆLDRE.

Endelig endnu et stykke: TRODS TIDEN, der handler om historikeren A.D. Jørgensen. Det havde premiere i Gråsten, A.D. Jørgensens fødeby, i anledning af hans 100-års dødsdag i oktober 1997. A.D. Jørgensens vigtigste, i hvert fald mest populære, værk må nok siges at være "40 Fortællinger af Fædrelandets Historie", så jeg vil fra nu af give stykket her en undertitel, nemlig: DEN ENOGFYRRETYVENDE FORTÆLLING.

HER FØLGER SÅ ROMANPROJEKTET:
DET BESTÅR AF EN KULTURPOLITISK INDGANGSBØN HVOR MAN KAN LÆSE ALT OM HVORDAN OG HVORFOR, SAMT AF TRE FILER SOM TILSAMMEN UDGØR EN ROMAN. DER ER SYV KAPITLER I HVER AFDELING,  ROMANEN HEDDER "JORDEN SKAL MAN GÅ PÅ".
SOM ÅRHUNDREDET OG -TUSINDET LØBER UD, UDKOMMER BOG EFTER BOG OG ARTIKEL EFTER ARTIKEL OM VEJENE TIL SANTIAGO DE COMPOSTELLA. ROMANEN HER ER MIN FIKTIVE VERSION OM TUREN DERNED, SET INDE FRA MIDDELALDEREN SELV.
HER GÅR MAN TIL ROMANENS FØRSTE DEL. HER GÅR MAN TIL ROMANENS ANDEN DEL. HER GÅR MAN TIL ROMANENS TREDJE DEL.

Jeg har lagt de sidste tre noveller fra FORTÆLLINGER FRA ASKEN ud. Det betyder at jeg - indtil videre ihvertfald - har alle mine noveller ude. Novellerne hedder CLAES, FOKKER og LUKAS.

LIDEN KIRSTEN har været opført i New York City. Der var premiere den 11. september 1999, hos Threshold Theater Company, og forestillingen spillede 10 gange frem til den 3. oktober på HERE Mainstage. Det er altså et par dage og et årtusind siden efterhånden og ikke helt en nyhed længere, men vi lader det stå lidt endnu, og så lige lidt til.

Forlaget DRAMA har udsendt et lille hefte om "store spil", d.v.s. egnsspilslignende tekster. Jeg har her fået omtale af et par stykker og lægger nu et af dem ud i en opstrammet og "almengjort" version: ROTTEFÆNGEREN.

link02.gif (3034 bytes)

© Kaj Nissen 1998
Email: kaj@kajnissen.dk